Vieraskynäkirjoitukset selkäkivusta ja harjoittelusta

Kirjoittelin kuopiolaisen personal trainerin ja ravintovalmentajan Siiri Valkosen blogiin selkäkivusta. Kuten tapaistani, tekstistä tuli vähän pitempi, ja se on luettavissa kahdessa osassa:

Selkäkipu – hoidatko syytä vai seurausta?

Onko selkäkipu este liikkumiselle?

Tekstit käsittelevät enimmäkseen selkäkipua ja sen kanssa harjoittelua. Se tuntuu olevan itselleni toisaalta vaikea aihe kirjoittaa, koska on iso riskitekijä, että kaikki selkäkivut niputetaan yhteen: kaikkiin kipuihin auttaa harjoittelu. Se ei tietenkään ole niin. Uskon kuitenkin, että jos on valmis aloittamaan harjoittelun ja liikkumisen, voi niitä psykososiaalisiakin tekijöitä olla helpompi kohdata.

UKK-instituutti julkaisi referaatin tutkimuksesta, jossa tutkittiin takaketjun harjoitusten vaikutusta selkäkipuihin. Tutkimuksessa todettiin, että useamman kuukauden takaketjun lihasten (takareidet, pakarat, ala- ja yläselän lihakset) harjoittamisella oli parempi vaste, kuin yleisellä liikkumisella (kävely, muu harjoittelu).

Joskus kivulla tuntuu olevan vuosikalenteri käytössä. On hämmästyttävää, miten säännönmukaisia joidenkin selkäoireet ovat. Selkä saattaa kipeytyä vaikka aina lokakuussa tai keväisin ja syksyisin. Itse kipeytymistilanteessa ei ehkä ole mitään poikkeavaa, vaikka vain tavallinen eteenkumarrus. Jostain syystä se on silti liikaa ja joku kynnys ylittyy.

Varsinkin näissä tilanteissa järkevästi mietityllä harjoittelulla voidaan päästä todella hyviin tuloksiin ja oireet saattavat vähentyä, kun kehon sietokyky kasvaa tietyissä liikkeissä. Jos esimerkiksi vaikeita liikkeitä ovat juuri eteentaivutukset, kenkien laitto ja kyykistely, liikutaan silloin etu-taka-suunnassa, ja juuri tuo takaketjun harjoittelu voi olla perusteltua. Takaketju liikuttaa kehoa ojennussuuntaan ja nostaa meidät ylös ala-asennoista.

Jos taas em. liikesuuntaa alkaa välttelemään, muuttuu kehon liike epäluonnolliseksi ja kynnys uudelle kipeytymiselle voi olla matalampi. Moni yllättyy siitä, että vaikka kävely ja muu kevyempi liikuskelu lisää kipua, saattaa isot, koko kehon voimaharjoitteet lievittää oiretta.

unsplash.com

Jaa tämä julkaisu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lue myös:

Kirjoitin tämän tekstin jo joulukuussa 2021. Olin kuitenkin silloin jo niin sooseissa raskaudesta ja toisaalta niin isosti loman tarpeessa, että jätin tekstin suosiolla luonnoksiin ja...

Tämä blogi oli ennen osoitteessa kerttuikavalko.com.

Ajatuksia työstä, opiskelusta, alanvaihdosta ja harrastuksista.

Kerttu Heinikoski

Blogia kirjoittaa 7 vuotta fysioterapeuttina toiminut ja nyt alaa vaihtava 30-vuotias nainen Pohjois-Savosta. Syksyllä 2023 aloitan rakennustekniikan opinnot Savoniassa.